źródło: pexels.com

Jak samemu zbudować grill ogrodowy?

14 czerwca, 2016

Sezon grillowy to najlepszy czas na odpoczynek. A gdyby tak, szukając nowych wrażeń, spróbować samemu postawić grill? To wcale nie jest takie trudne, za to niesie mnóstwo korzyści i frajdy. Oczywiście grille przenośne potrafią spełnić swą rolę, jeśli jednak mamy ogród, z pewnością warto postawić grill z cegieł. Ma on same zalety – nie rdzewieje, nie wymaga przechowywania, no i będzie wspaniałym dodatkiem do nowego domu. Koszt nie jest bardzo wysoki, sama konstrukcja też niezbyt skomplikowana. Z jego budową poradzimy sobie samemu. Oto nasze wskazówki krok po kroku.

  1. Kupujemy elementy budowlane. Potrzebna będzie cegła (polecamy klinkierową, która daje wiele możliwości kolorystycznych, lub elewacyjną); zaprawa murarska i ruszt (najlepiej dwa, jeden żeliwny, odporny na wysokie temperatury, drugi może być stalowy). Wszystkie produkty dostaniemy bez problemu w sklepach z artykułami budowlanymi.
     
  2. Wybieramy miejsce, w którym postawimy grill. Może być taras albo ogród. Ważne, by miejsce nie było za bardzo oddalone od domu, tak byśmy mogli swobodnie się przemieszczać. Unikamy też nadmiernej bliskości, nie narazimy się w ten sposób na okopcenie ścian budynku.
     
  3. Przygotowujemy fundament. To istotne, ponieważ nasza konstrukcja nie będzie lekka, warto więc się zabezpieczyć, nim zaczniemy grillować. Fundament wylewamy z betonu, można go uzbroić prętami zbrojeniowymi (10 cm szerzej niż sam grill).
     
  4. Kiedy już mamy fundament, możemy zacząć układać pierwsze cegły. Robimy to tak, jak muruje się dom – niepewni swych umiejętności mogą się posiłkować filmikami na kanale YouTube. Kominek musi mieć oczywiście wlot powietrza od dołu i wylot od góry. Wymiary dobieramy tak, by nam się później wygodnie grillowało – nie może być ani zbyt wysoki (chyba że sami mierzymy 2 metry), ani zbyt niski – pochylanie się nie jest zbyt wygodne.
     
  5. Nie spieszymy się. To praca, w której pośpiech nie jest wskazany, dlatego murujemy ze szczególną pieczołowitością, używając oczywiście zaprawy cementowej.
     
  6. Kiedy jesteśmy w połowie wysokości, montujemy najważniejszy element naszego grilla, czyli ruszt. Ponad nim montujemy drugi, który będzie nam służył do przygotowywania potraw.
     
  7. Po właściwym zamontowaniu rusztu kończymy układanie cegieł. Dobrze jest zacząć pracę wczesnym rankiem, zaprawa zdąży wtedy związać, a wieczorem (choć oczywiście takie budowanie może potrwać nawet dwa-trzy dni) możemy już testować, na co stać nasze budowalne arcydzieło.

Anita Drzewiecka, ekspert DOPOZNANIA.PL