Autor: Dopoznania.pl
19 sierpnia, 2020Porady

Jak wybrać najlepszy okap kominowy? Sprawdź te porady!

Okapy kominowe są najczęściej kupowane okapy zarówno do nowoczesnych, jak również i tradycyjnie urządzonych kuchni. Jeżeli również chcesz zdecydować się na zamówienie takiego modelu, sprawdź, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy jego wyborze!

Okap kuchenny jest urządzeniem umożliwiającym aktywne odprowadzanie lub filtrowanie powietrza w celu usunięcia z niego nadmiaru wilgoci oraz zapachów. Chociaż zamontowanie okapu kuchennego nie jest konieczne, to jednak warto mieć go w swojej kuchni, aby po gotowaniu móc szybko ją oczyścić i odetchnąć pełną piersią.

Okap kominowy – najpopularniejszy okap kuchenny

Dzisiaj w sprzedaży można znaleźć różne typy okapów kuchennych. Zdecydowanie największym powodzeniem cieszą się okapy kominowe, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi komina.

Są montowane jako okapy przyścienne – także jako okapy narożne, dzięki czemu można dopasować je praktycznie do każdej kuchni. Nie nadają się jedynie do kuchni, w których płyta grzewcza umieszczona jest na wyspie kuchennej.

W sklepach okapy kominowe to pełna paleta różnych modeli, dlatego przed dokonaniem zakupu zawsze warto zapoznać się z różnymi propozycjami producentów. Podpowiadamy, jaki okap kominowy będzie najlepszym wyborem!

Okap kominowy – wyciąg czy pochłaniacz?

To pierwsze pytanie, które trzeba zadać sobie przy poszukiwaniu odpowiedniego okapu. Obecnie urządzenia dostępne są w dwóch wariantach, czyli jako wyciąg oraz jako pochłaniacz. Czym się różnią?

Okap posiadający wyciąg kominowy należy podłączyć do instalacji wentylacyjnej, dzięki czemu odprowadza on wtedy zużyte powietrze na zewnątrz. To wysoce sprawne urządzenia, które bardzo dobrze radzą sobie przy usuwaniu zapachów, wilgoci.

Z kolei okap wyposażony w pochłaniacz nie wymaga już podłączania do wentylacji, czyli można zamontować go praktycznie w każdym miejscu. Okap filtruje wtedy powietrze, zatrzymując zanieczyszczenia i wilgoć, a następnie wprowadza je ponownie do kuchni. Sprawność takich urządzeń jest niższa niż wyciągów, ale te dobrej jakości także mogą szybko poprawić jakość powietrza w kuchni. Należy wtedy pamiętać o regularnym wymienianiu filtrów.

W sprzedaży dostępne są także takie okapy kominowe, które mogą pracować jako wyciągi i pochłaniacze zależnie od tego, czy są podłączone do wentylacji.

Okap kominowy – najważniejsze parametry techniczne

Przy poszukiwaniu dobrego okapu kominowego warto także zwrócić uwagę na jego parametry techniczne.

Wydajność – podawana w metrach sześciennych na godzinę, odnosi się do sprawności urządzenia, dlatego im będzie wyższa, tym lepiej poradzi sobie ono z odprowadzaniem lub filtrowaniem powietrza. Wydajniejsze okapy polecane są w szczególności do dużych kuchni.

Liczba biegów – dzięki tej funkcji można wybrać taką prędkość wentylatora, która będzie dopasowana do stopnia zanieczyszczenia powietrza.

Rozmiar okapu – należy dopasować go do konkretnej kuchenki lub płyty grzewczej. Okap powinien posiadać co najmniej szerokość sprzętu, na którym się gotuje.

Dodatkowe funkcje – dobry okap powinien także zaoferować praktyczne funkcje dodatkowe, które będą pomocne podczas gotowania. Sprzęt ten może być wyposażony w: oświetlenie, timer, sterowanie bezprzewodowe pilotem, filtry zapachowe, które aromatyzują pomieszczenia, czujniki ciepła i pary, które automatycznie uruchamiają okap i dobierają prędkość jego pracy.

Okap kominowy – do nowoczesnej i tradycyjnej kuchni

Szeroka gama wzorów okapów kominowych powoduje, że można dopasować je do każdego wnętrza. Do nowoczesnej kuchni świetny będzie okap skośny albo ten w kształcie litery T. Najczęściej wybierane kolory to czarny, biały oraz srebrny – inox.

Z kolei do tradycyjnych wnętrz najczęściej wybierane są okapy o zaokrąglonej konstrukcji, w kolorach białym lub kremowym, a także z ozdobnymi dekorami, na przykład z drewna.