Autor: Dopoznania.pl
28 sierpnia, 2020Porady

Jaki grill do domu na taras? Który będzie najlepszy?

Grillowanie to popularny i lubiany sposób na spędzanie wolnego czasu i jednoczesne przyrządzanie smacznych posiłków. Na rynku dostępne są grille węglowe, gazowe i elektryczne. Sprawdź, który będzie odpowiedni dla Twoich potrzeb. Jaki grill sprawdzi się w ogrodzie, a jaki w mieszkaniu?

Jakiego grilla kupić?

Zakup grilla powinien być przemyślany. Przede wszystkim warto wybrać taki, który będzie dostosowany do warunków i potrzeb. Po pierwsze należy wziąć pod uwagę, gdzie będziemy grillować. Czy będzie to własny ogród, balkon, taras, mieszkanie czy może miejsce poza domem? Od tego zależy, jaki rodzaj grilla wybrać i z jakich materiałów ma być wykonany. W ogrodzie sprawdzi się grill węglowy i gazowy, na balkonie i w mieszkaniu - elektryczny. Natomiast na pikniki i biwaki warto zabrać niewielki i składany, ale stabilny. Istotna jest także jakość materiałów, z których jest wykonany. Jeżeli grill ma stać w ogrodzie i być narażony na działanie czynników atmosferycznych, warto wybrać taki ze stali nierdzewnej.

Kolejna kwestia to, w jak dużym gronie grillujemy i jak często. Ma to znaczenie przy wyborze odpowiedniej wielkości grilla. Jeżeli przygotowujemy posiłki tylko dla kilku osób, warto wybrać mniejszy rozmiar. Zajmuje mniej miejsca i szybciej się go czyści. Jeżeli natomiast grillujemy często i w większym gronie, najlepszym rozwiązaniem będzie duży grill. W tym przypadku sprawdzi się węglowy, ale dobrym rozwiązaniem jest także gazowy, z uwagi na sporych rozmiarów ruszt i szybkość przygotowywania dań.

Tradycyjny grill węglowy - gdzie się sprawdzi?

Grill węglowy cieszy się niesłabnącą popularnością. Przede wszystkim można go kupić już za niewielką kwotę, a na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli - od jednorazowych po murowane. Największą zaletą tradycyjnych grilli jest unikalny, charakterystyczny smak i aromat potraw przygotowanych na rozżarzonym węglu czy brykiecie. Jednak co dla jednych jest plusem, dla innych jest wadą. Przeciwnicy grilli węglowych zwracają uwagę na szkodliwość przyrządzania dań w ten sposób. Podczas spalania węgla wydzielają się szkodliwe substancje, które wraz z dymem trafiają do jedzenia. Poza tym stosowanie podpałek to także źródło chemicznych związków. Zaś skapujący na rozżarzone węgle tłuszcz, powoduje wydzielanie się toksycznych substancji. Zbyt mocno przypalone dania także nie służą zdrowiu.

Nie oznacza to jednak, że grill węglowy jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Należy pilnować, by potrawy się nie przypalały, ale przede wszystkim podstawą jest czysty ruszt. Usunięcie przypalonego tłuszczu jest bardzo istotne, ponieważ resztki nie palą się i nie wytwarzają szkodliwych substancji. Po każdym użyciu grilla, należy dokładnie wyczyścić ruszt.

Rozpalenie grilla węglowego wymaga sporej wiedzy, umiejętności i doświadczenia, nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wadą jest także fakt, że wydziela dym i intensywny zapach, a poza tym niesie ryzyko pożarowe. Dlatego nie sprawdzi się na balkonie, a tylko we własnym ogrodzie lub na otwartej przestrzeni.

 

Jak wyczyścić grill węglowy?

- Czyszczenie grilla: jak i czym skutecznie wyczyścić grill >>

 

Dla kogo grill gazowy?

Grille gazowe zyskują coraz więcej zwolenników. Umożliwiają szybkie i łatwe przyrządzanie potraw, a do tego są proste w obsłudze. Wystarczy specjalnym pokrętłem podpalić grilla, ustawić temperaturę i poczekać chwilę na pyszne potrawy, które przygotowuje się dużo szybciej niż w przypadku tradycyjnego sprzętu. Warto też pamiętać, że dania przyrządzone w taki sposób są zdrowsze, ponieważ tłuszcz się nie pali i nie wydziela toksycznych substancji. Nie powstaje także intensywny dym. Grille gazowe są sporych rozmiarów, dlatego są idealne dla osób, które często grillują w szerszym gronie. Powierzchnia rusztu jest duża i pozwala na szybkie przyrządzenie dużej ilości jedzenia. Eksploatacja grilla gazowego jest także dość tania.

Tego typu urządzenia są droższe niż grille węglowe. Wiele osób uważa, że potrawy przygotowane w ten sposób, nie mają charakterystycznego posmaku typowego dla tradycyjnej metody grillowania. W związku z tym wielu producentów wyposażyło grille w specjalne wkładki z wiórami różnych gatunków drzew, które wypalając się, nadają potrawom specyficzny aromat. Bardzo istotną kwestią jest konieczność regularnego czyszczenia rusztu. Nieusunięte resztki jedzenia mogą się przyczynić do niekontrolowanych zapłonów. Warto także pamiętać, że źródłem zasilania tego typu urządzeń jest butla gazowa, dlatego należy wybierać tylko sprzęty, które posiadają certyfikat bezpieczeństwa.

Grill elektryczny - idealny na balkon i do mieszkania

Podstawową zaletą grilla elektrycznego jest to, że można go używać właściwie wszędzie (warunkiem jest podłączenie do prądu) i o każdej porze roku. Sprawdzi się na balkonie, ale także w pomieszczeniach. Grille elektryczne są przeważnie niewielkie i dość tanie. Na rynku występuje wiele modeli - od wolnostojących, przypominających tradycyjne grille, po stołowe wyglądające jak opiekacz. Wyposażone są w ruszt lub płytę, pod którą znajduje się elektryczna grzałka. Ich obsługa jest bardzo prosta i łatwo utrzymać je w czystości.

Zasadniczą wadą tego typu urządzeń jest to, że przygotowywanie potraw w ten sposób nie ma nic wspólnego z atmosferą tradycyjnego grillowania na świeżym powietrzu. Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym nie mają charakterystycznego posmaku dymu.