Autor: Dopoznania.pl
29 kwietnia, 2020Porady

Przykre zapachy w kuchni? Sprawdź okapy podszafkowe!

Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło Ci się smażyć cebulę bądź czosnek i cokolwiek przypalić to wiesz, jakim problemem w kuchni mogą być intensywne zapachy. Jasne, zapalona świeczka albo otwarte okno rozwiążą problem na chwilę. Ale nie do końca i nie całkowicie. Żeby naprawdę pozbyć się nieprzyjemnych aromatów, będziesz potrzebował specjalistycznego sprzętu. Na szczęście okapy podszafkowe zostały zaprojektowane właśnie do tego celu! 

Okap podszafkowy – z czym to się je?

Na początku warto najpierw odpowiedzieć na pytanie, czym są okapy podszafkowe? To urządzenia działające jak gigantyczny odkurzacz, który zbiera wszelkie nieprzyjemne zapachy i aromaty unoszące się znad gotowanych potraw. Prawdopodobnie widziałeś taki u Twojej mamy lub babci, kiedy towarzyszył jej w przygotowaniu kolejnych posiłków, głośno bucząc. Mamy zatem dla Ciebie pierwszą dobrą wiadomość: nowoczesne okapy kuchenne podszafkowe nie są ani wielkie, ani nie hałasują. Są ciche i mogą przybierać różne kształty i rozmiary.

Co dzieje się z tymi wszystkimi odessanymi zapachami? Trafiają do komina wentylacyjnego w budynku i przestają być Twoim problemem. Co ważne – żeby tak się działo, okap musi być zainstalowany na odpowiedniej wysokości. Najczęściej wieszamy okap podszafkowy 50 cm nad płytą kuchenną,  dokładnie nad garnkami. Dla martwiących się brakiem przestrzeni producenci mają też całą „rodzinę” specjalnych urządzeń – okapy teleskopowe. Szybko je rozłożysz i uruchomisz, jeżeli tylko będzie Ci potrzebny. Oczywiście przy wyborze okapu warto wziąć pod uwagę także ich rozmiary. Interesujące propozycje od różnych producentów znajdziesz na przykład na www.neo24.pl/agddozabudowy/okapykuchenne.html

Pochłaniacz zamiast otwartego okna i zapalonej świeczki

Czy możesz wykorzystać taki wyciąg bez dostępu do wentylacji? Odpowiedź brzmi: tak! W jaki sposób? Wystarczy zainstalować nad swoją kuchenką wyciąg z funkcją pochłaniacza. W takiej sytuacji nieprzyjemne zapachy zostają wciągnięte przez okap. Potem, zamiast do komina wentylacyjnego, trafiają do filtra węglowego. Ten filtruje wszelkie przepuszczone przez niego związki chemiczne, więc przykre zapachy znikają. Podobnych rozwiązań używają na przykład okapy kuchenne Amica.

Oczywiście dzięki zamkniętemu obiegowi wciągnięte powietrze zostaje z powrotem wtłoczone do kuchni, tym razem bez zapachów. Taki pochłaniacz podszafkowy sprawia, że nawet niewielka kuchnia, pozbawiona dostępu do wentylacji, poradzi sobie z rezultatami nieudanych eksperymentów kulinarnych. Pamiętaj o konieczności wymiany filtra. Informację o tym, po jakim czasie to zrobić, znajdziesz w instrukcji obsługi takiego urządzenia.

Jak dbać o pochłaniacz podszafkowy?

W przypadku okapów i wyciągów niezbędna jest odpowiednia konserwacja. Przede wszystkim trzeba pamiętać o ich odkurzaniu. Choć tego typu urządzenia nie są podatne na uszkodzenia, to odkładające się przez długi czas warstwy kurzu mogą doprowadzić do ich awarii. Zapoznaj się z ich instrukcją obsługi i czyść je tak, jak zaleca producent.

Inne zagrożenie to tłuszcz. Podczas pracy pochłaniacz wciąga go wraz z parą wodną unoszącą zapachy. Ten następnie osiada na podzespołach urządzenia. Na szczęście producenci wyposażają swoje produkty w filtr tłuszczu. Musisz go regularnie czyścić, aby uniknąć wizyty w serwisie.

    Devenir accro au Viagra | Sicherheit Ihr Viagra nicht geheim | Viagra voor vrouwen | Il Viagra può aiutarti | Quieres comprar Viagra