Autor: dopoznania.pl
25 kwietnia, 2023Porady

Metalowe, ceramiczne czy miedziane – jakie garnki wybrać?

Wybór odpowiednich garnków może okazać się problematyczny nie tylko w przypadku wyposażenia do profesjonalnego obiektu gastronomicznego, ale także przy kompletowaniu akcesoriów do prywatnej kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, w tym garnki metalowe, ceramiczne czy miedziane – które najlepiej sprawdzą się w Twojej kuchni?

 

 

Garnki metalowe

W kategorii garnków metalowych znajdują się tak naprawdę naczynia produkowane z różnych surowców. Niejako podstawowym czy też najbardziej popularnym jest zapewne stal nierdzewna – materiał chętnie wykorzystywany tak w gastronomii, jak i w warunkach domowych. Garnki nierdzewne są niezwykle wytrzymałe na działanie skrajnych temperatur, do tego zachowują znaczną odporność na szorowanie. Warto też pamiętać, że garnki ze stali nierdzewnej dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach – wśród nich znajdziesz zarówno klasyczne modele, jak i rondelki, a także gotowe komplety najpopularniejszych wariantów.

W wielu kuchniach korzysta się także z garnków aluminiowych, które wyróżnia lekkość oraz błyskawiczne nagrzewanie się. Panuje jednak przekonanie, że garnki wykonane z aluminium mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ cząstki tego metalu przedostają się w trakcie gotowania do żywności. Taki proces zachodzi znacznie intensywniej w sytuacji, gdy przygotowywane potrawy są kwaśne. Można uniknąć tego rodzaju problemu poprzez wybranie garnków produkowanych z aluminium anodowanego

Garnki ceramiczne

Garnki ceramiczne weszły na rynek przebojem i szybko zyskały swoich zwolenników. Wprowadzone do sprzedaży jako zdrowa i bezpieczna alternatywa dla naczyń pokrytych warstwą teflonową stały się wyposażeniem chętnie wybieranym zarówno przez użytkowników indywidualnych, jak i profesjonalistów. 

Garnki ceramiczne mają sporo zalet – materiał, z jakiego są produkowane, nie wchodzi w reakcje z żywnością, co pozwala na gotowanie w nich potraw dla alergików czy osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Do tego garnki z ceramiki bardzo długo utrzymują ciepło – nawet po zdjęciu z palnika, przygotowywane w ich wnętrzu składniki mogą powoli się „dogotowywać”. Niestety, w takich garnkach nie można używać metalowych, ostro zakończonych łopatek czy sztućców, ponieważ powierzchnia jest wrażliwa na zarysowania.

Garnki miedziane

Komplet garnków z miedzi można nazwać prawdziwymi zwycięzcą tego zestawienia. To one są niezwykle eleganckie, ale także funkcjonalne — co docenią zarówno początkujący, jak i doświadczeni kucharze.

Miedziane garnki są bardzo praktyczne i świetnie nadają się tak do wykorzystania w profesjonalnej kuchni, jak i do codziennego gotowania w domu. Wszystko dzięki samemu materiałowi, z jakiego są wykonane – miedź jest doskonałym przewodnikiem ciepła – innymi słowy garnek wykonany z tego surowca będzie się równomiernie nagrzewać, a do tego w optymalny sposób utrzyma ciepło po 1zakończeniu gotowania. Do tego, podobnie jak naczynia ze stali nierdzewnej, miedziane garnki są dość odporne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania.,

    Devenir accro au Viagra | Sicherheit Ihr Viagra nicht geheim | Viagra voor vrouwen | Il Viagra può aiutarti | Quieres comprar Viagra