Autor: dopoznania.pl
26 kwietnia, 2023Porady

Stolnica w kuchni – jaką wybrać?

Stolnica przyda się każdej osobie, która kocha gotować i piec. Będzie bardzo pomocna, gdy chce się wyrobić ciasto na placki, ciasteczka, pizzę, ale nie tylko. Również do siekania, krojenia, porcjowania czy obierania warto ustawić ją na blacie, choćby po, aby uchronić go przed zabrudzeniem i zarysowaniem. Jaka stolnica będzie najlepsza?

 

Po co potrzebujemy stolnicy w kuchni?

Przygotowywanie pysznych dań i ciast sprawia przyjemność wielu osobom. Stolnica przyda się podczas wyrabiania ciasta stanowiącego podstawę przygotowania różnych dań i deserów np. pizzy, pierogów, makaronów, pączków, ciast, tortów czy ciasteczek. Blat cukierniczy pozwala na wygodniejsze wyrobienie i rozwałkowanie ciasta, chroniąc tym samym blaty przed zabrudzeniem.

Zalety stolnicy

Każdy rodzaj stolnicy charakteryzuje się gładką i równą powierzchnią, dzięki której możliwe jest łatwiejsze zgniatanie i formowanie ciasta. Chronią blat przed zabrudzeniem mąką, olejem i kawałkami ciasta, a także pozwalają na wygodne połączenie składników i rozwałkowanie powstałej masy.

Po skończonej pracy, taki mobilny blat do wyrabiania ciasta można bardzo łatwo wyczyścić za pomocą delikatnego detergentu i wody. Potem wystarczy zostawić ją do wyschnięcia lub przetrzeć suchą ścierką. Niektóre stolnice można nawet włożyć do zmywarki.

Jakie stolnice można znaleźć w sklepach?

Obecnie na rynku są dostępne stolnice drewniane, bambusowe, plastikowe oraz silikonowe. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Największą popularnością cieszą się jednak modele bambusowe i silikonowe.

Dawniej używano głównie stolnic drewnianych, które były trwałe, ale jednocześnie ciężkie i trudne w przechowywaniu. Aby drewniana deska cukiernicza zachowała swój pierwotny wygląd należy ją odpowie konserwować i czyścić. Chcąc zakupić ten typ stolnicy należy wybrać wysokiej jakości drewno, najlepiej bukowe. Jest ono twarde i ma neutralny zapach. Drewniane deski do wyrabiania ciasta są zabudowane z trzech stron i mają nieco wyższe krawędzie, dzięki czemu taka mąka nie rozsypuje się na blat czy stół. Przed pierwszym użyciem, drewniana stolnica wymaga impregnacji. Nie lubi też wody. Częste mycie skutkować może pękaniem jej powierzchni, dlatego warto wycierać ją olejem.

Alternatywą drewnianej stolnicy jest bambusowa deska to formowania ciasta. Jej przewagą jest to, że bardzo szybko wysycha po umyciu. W związku z tym na jej powierzchni nie rozwijają się drobnoustroje, a to z kolei sprawia, że jest bardziej higieniczna. Podobnie jak stolnica drewniana, sylikonowy wariant również posiada rant z trzech stron.

W ostatnim czasie ogromną popularność zyskały stolnice silikonowe. Ten model „przykleja” się do blatu, dzięki temu nie przesuwa się po nim. Nie rysuje też powierzchni stołu i zajmuje minimalną ilość miejsca podczas przechowywania. Można ją złożyć lub zwinąć w rulon i schować w szufladzie. Ma też nieprzywierającą powierzchnię, dzięki której ciasto się nie przykleja.

 

 

    Devenir accro au Viagra | Sicherheit Ihr Viagra nicht geheim | Viagra voor vrouwen | Il Viagra può aiutarti | Quieres comprar Viagra